Elektronische Controle

De verslavingsreclassering maakt gebruik elektronische controlemiddelen (EC) bij het uitvoeren van haar reclasseringstoezichten. Door middel van elektronische enkelbanden controleren we of onze cliënten zich houden aan de aan hen opgelegde voorwaarden. De enkelbanden worden vooral gebruikt om de bijzondere voorwaarden gebiedsverbod en gebiedsgebod te controleren. Bijvoorbeeld om slachtoffers te beschermen.

Ondersteuning bij het toezicht

De verslavingsreclassering zet Elektronische Controlemiddelen altijd in ter ondersteuning van het toezicht. Zo zetten we de enkelbanden bijvoorbeeld in om cliënten te helpen een ritme aan te meten of om risicosituaties uit de weg te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een cliënt die niet in de buurt van uitgaansgebieden mag komen. Of iemand die alleen tussen 8 uur s'ochtends en 6 uur s'avonds zijn/haar huis mag verlaten.

Lees hier een interview met EC-expert Farida Lamrini.Elektronische Controle

RFID & GPS

Onze reclasseringswerkers maken gebruik van twee soorten enkelbanden:

  • De RFID-enkelband, bestaande uit een thuisunit en een enkelband. De thuisunit staat in het huis van de cliënt en registreert of de drager van de enkelband zich in een straal van 20 meter bevindt. Zodra de enkelbanddrager op een afgesproken tijd niet aanwezig is, gaat hiervan een melding naar de reclasseringswerker. Dit type enkelband wordt vooral gebruikt voor het naleven van gebiedsgeboden, het controleren of iemand op de afgesproken plek (thuis) is.
  • De GPS-enkelband, die een continu beeld geeft van waar de drager zich bevindt. Deze band wordt vooral gebruikt om gebiedsverboden te controleren. Op een digitale kaart worden bepaalde gebieden als verboden ingetekend. Zodra de cliënt zich binnen een van deze gebieden bevindt wordt de verslavingsreclassering gealarmeerd. Indien nodig wordt direct de politie ingeschakeld.


Elektronische Controle
© Copyright 2023 Stichting Verslavingsreclassering GGZ | Privacyverklaring | Realisatie BenedenBoven