Gepubliceerd: 16-07-2020
In het Nederlands Juristenblad verscheen een aantal weken geleden een artikel van juridisch onderzoeker Gijs van Dijck. In het artikel waarschuwde de onderzoeker voor het risico op etnisch profileren bij het gebruik van de OxRec en stelde hij dat de methode onvoldoende betrouwbaar is om te gebruiken. In een...
Lees verderGepubliceerd: 02-07-2020
Veroordeelden die hun boete niet kunnen betalen, kunnen beter niet meer naar de gevangenis worden gestuurd. Ze zouden een vervangende werkstraf moeten krijgen. Dat is beter voor hen, en kost de maatschappij minder geld.
Lees verderGepubliceerd: 26-06-2020
De reclassering maakt bij het inschatten van het risico dat daders of verdachten in herhaling vallen gebruik van wetenschappelijk onderbouwde risico taxatie instrumenten. Onderdeel daarvan is de OxRec, een door Britse wetenschappers ontwikkeld en gevalideerd instrument dat op basis van objectieve criteria het risico op recidive voorspelt.
Lees verderGepubliceerd: 25-06-2020
Verschillende organisaties in de strafrechtketen, waaronder de rechtspraak, het Openbaar Ministerie (OM), de politie, de reclassering, de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) zijn gekomen tot maatregelen om achterstanden die zijn ontstaan door de coronacrisis weg te werken. Reguliere inzet en capaciteit zijn niet altijd...
Lees verderGepubliceerd: 02-06-2020
Corona...We ontkomen allemaal niet aan de directe en/of indirecte gevolgen van het virus. Voor mij heeft de coronacrisis laten zien wat echt van belang is in het leven; de contacten met mijn medemens. En daarmee bedoel ik uiteraard mijn familie, vrienden, vriendinnen en collega's, maar ook de cliënten uit...
Lees verderGepubliceerd: 28-05-2020
Sinds half maart mogen reclasseringswerkers de meeste Penitiaire Inrichtingen (PI’s) niet of nauwelijks meer in. Ondanks de maatregelen zoeken reclasseringswerkers samen met de medewerkers uit de PI naar oplossingen om hun gezamenlijke werk zo goed mogelijk voort te zetten. Zo ook onze reclasseringswerker Tineke.
Lees verderGepubliceerd: 18-05-2020
De Alcoholmeter, een enkelband die via het zweet alcoholgebruik meet, wordt na een aantal succesvolle pilots nu landelijk ingevoerd. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal hiervoor een wetswijziging van het Wetboek van Strafrecht voorbereiden. De Alcoholmeter is een betrouwbaar controlemiddel gebleken voor de naleving van het alcoholverbod en...
Lees verderGepubliceerd: 16-04-2020
Als één van de drie reclasseringsorganisaties bedient de SVG een specifieke doelgroep: justitiabelen bij wie het delictgedrag voortkomt uit een verslaving, psychiatrische aandoening, laagbegaafdheid of een combinatie van deze factoren.
Lees verderGepubliceerd: 02-04-2020
De maatregelen die de reclassering heeft getroffen om het reclasseringswerk verantwoord voort te zetten tijdens de coronacrisis, blijven van kracht tot en met 28 april. Dat geldt ook voor het opschorten van alle werkstraffen in Nederland. Daarmee volgt de reclassering het beleid van de overheid.
Lees verderGepubliceerd: 27-03-2020
Ook tijdens deze coronacrisis hebben het OM, Politie, Veilig Thuis, Reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming volle aandacht voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Veiligheid in huis staat hierbij voorop.
Lees verder