
Huiselijk geweld: "Ik had hulp nodig, en die kreeg ik gelukkig ook"
Als Mirjam Koen ziet binnenlopen op een verjaardagsfeestje in juni 2007, is ze zo van...
Lees verderGepubliceerd: 18-11-2019
Met het spreekuur Huiselijk Geweld krijgen de reclasseringsorganisaties en justitie een verdachte van huiselijk geweld eerder in beeld zodat sneller en beter ingegrepen kan worden. Binnen twee weken na aanhouding wordt een verdachte uitgenodigd op het spreekuur van de reclassering. Het OM stelt het moment om te beslissen over de vervolging van een verdachte met twee weken uit.
De reclassering start meteen, samen met alle betrokken instanties zoals Veilig Thuis, politie en bijvoorbeeld de huisarts, met het maken van een plan van aanpak om het geweld te stoppen. De veiligheid van slachtoffers en gezinsleden staat hierin voorop. Een verdachte start direct met een gedragstraining of een andere interventie. De reclassering is de verbindende schakel tussen het strafrechtelijke traject en de hulpverlening.
Leren omgaan met boosheid en agressie
Verder zet de reclassering ook in op gedragsinterventies voor de beëindiging van (onderling) relationeel geweld. Kindermishandeling is een vorm van geweld die zelden vanzelf overgaat. In de gedragsinterventie BORG van de reclassering leren deelnemers om hun boosheid en agressie te leren herkennen en beter te hanteren. Ze doen praktische oefeningen en leren zo hoe ze met negatieve gevoelens en emoties kunnen omgaan.
De reclassering wil dat huiselijk geweld en kindermishandeling stopt. De veiligheid van slachtoffers staat centraal. De reclassering richt zich daarbij op gedragsverandering en het voorkomen van recidive. Om huiselijk geweld en kindermishandeling te stoppen signaleren we acute risico’s voor partners en kinderen (of voor anderen die in het gezin verblijven).
Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem; het komt veel vaker voor dan de meeste mensen denken. Het gaat jaarlijks om 119.000 kinderen.
De reclassering krijgt hier ook regelmatig mee te maken, want bij huiselijk geweld is er vaak direct of indirect ook sprake van kindermishandeling. Circa een kwart van de cliënten van de reclassering wordt verdacht van mishandeling. Dit zijn jaarlijks ongeveer 18.000 cliënten. Op basis van registratie door het OM ging het in 2018 in ruim 8.300 zaken om relationeel geweld, oftewel huiselijk geweld.
Als Mirjam Koen ziet binnenlopen op een verjaardagsfeestje in juni 2007, is ze zo van...
Lees verderVandaag is het onderzoeksrapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid naar aanleiding van een dodelijk...
Lees verderDe SVG bestaat 25 jaar. Om deze mijlpaal te markeren, organiseren we een jubileumevent op...
Lees verder