“Voortdurend nadenken over hoe je je verhaal het beste overbrengt”

Gepubliceerd: 01-07-2019

Op donderdag 6 juni organiseerde het landelijk kantoor van de SVG voor het eerst een beleidsProkkel; een soort snuffelstage voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). De beleidsProkkel was onderdeel van de Prokkelweek, een week waarin aandacht gevraagd wordt voor integratie en participatie van mensen met een verstandelijke beperking. Vijf mensen met een licht verstandelijke beperking kwamen een ochtend langs op kantoor in Amersfoort. We vroegen Erik Lanting, hoofd beleid van de SVG, naar zijn ervaringen.

Waarom vond je het belangrijk om als landelijk kantoor aan de Prokkelweek mee te doen?
“Dat had eigenlijk twee redenen. Enerzijds omdat een aanzienlijk deel van onze cliënten een licht verstandelijke beperking heeft. We praten daarom veel ‘over’ deze doelgroep, maar weinig ‘met’. We vonden het goed om als beleidsafdeling ook zelf met de doelgroep in gesprek te gaan. Om een beter gevoel bij te krijgen bij wat wel en niet werkt. Anderzijds willen als SVG ook graag aan de samenleving laten zien wat we doen. Dit soort dingen helpt daarbij.”

Wat is je het meest bijgebleven van de beleidsProkkel?
“De eerlijke feedback die we kregen. We hebben de Prokkel niet alleen gebruikt om te vertellen wat we doen, maar ook om feedback te vragen op de producten en tools die we maken voor de LVB cliënten. Heel fijn en nuttig voor ons om die feedback te horen. Zo kregen we heel enthousiaste reacties op de Risicospiegel en de Basistool Strafrechtketen, maar hoorden we ook dat één van de filmpjes over de strafrechtketen te veel informatie bevat en te snel gaat. Het was bovenal gewoon een heel leuke ontmoeting.”

Wat heb je zelf geleerd van de beleidsProkkel?
“Ik heb geleerd hoe lastig het is om in eenvoudige taal uit te leggen wat we doen. Ons werk is ingewikkeld, ook voor mensen zonder licht verstandelijke beperking overigens, dus moet je voortdurend nadenken over hoe je je verhaal het beste kunt overbrengen. Ook heb ik gezien dat je mensen met een licht verstandelijke beperking niet allemaal over een kam kunt scheren. Er is niet één standaard LVB cliënt die je op één standaard manier kunt bedienen. De beperking van de één, kan heel anders zijn dan de beperking van de ander."

De komende twee jaar gaat de reclassering nóg meer inzetten op LVB. Waarom is dat belangrijk?
“Als reclassering gaan we voor gedragsverandering bij onze cliënten. Hoe beter je rekening houdt met de beperking, hoe groter de kans dat je die gedragsverandering kunt bewerkstelligen. De afgelopen jaren zijn er mooie producten ontwikkeld die reclasseringswerkers hierbij kunnen helpen. Denk aan de Risicospiegel en de Basistool Strafrechtketen. De komende jaren gaan we het gebruik van de tools verder promoten en borgen.”


“Voortdurend nadenken over hoe je je verhaal het beste overbrengt”

Actueel/nieuws

Alcoholmeter checkt 24 uur per dag of drankverbod wel wordt nageleefd

Stiekem drinken is met een alcoholenkelband onmogelijk. Dat zegt Puck de Boer van de reclassering...

Lees verder

Verslavingsreclassering Groningen werkt mee aan NPO1 podcast 'Buiten de muren'

De afgelopen periode hebben Ruerd Swierstra en Merijn Rolf van de Verslavingsreclassering in Groningen (VNN)...

Lees verder

Hogeschool Saxion en drie reclasseringsorganisaties verlengen samenwerking

Het lectoraat Modelleren van Maatschappelijke Impact van hogeschool Saxion blijft de komende jaren nauw samenwerken...

Lees verder
© Copyright 2021 Stichting Verslavingsreclassering GGZ | Privacyverklaring | Realisatie BenedenBoven