Verslavingsreclassering Groningen werkt mee aan NPO1 podcast 'Buiten de muren'

Gepubliceerd: 25-06-2021

De afgelopen periode hebben Ruerd Swierstra en Merijn Rolf van de Verslavingsreclassering in Groningen (VNN) meegewerkt aan het maken van de Podcast “Buiten de Muren”, nu te beluisteren via NPO1-podcast. Radiomaakster Marjolein Knol volgde gedurende een jaar lang twee gedetineerden tijdens en na hun detentie. Zij kon bij hoge uitzondering al beginnen met het leggen van het contact in de gevangenis en geeft zo een mooi beeld van de overgang van “binnen naar buiten”.

Marjolein volgde Harry en Bram. Bram (niet zijn echte naam) is een oude bekende van de Verslavingsreclassering en zorg van VNN. Bram zat aan het begin van het contact met Marjolein op de ISD-afdeling in de Penitentiaire Inrichting Norgerhaven in Veenhuizen. Bram zat daar naar aanleiding van zijn lange strafblad en had door dat strafblad een plaatsje op de lijst van zeer actieve veelplegers van het Openbaar Ministerie in Groningen.

De bedoeling van het ISD-traject is dat maatregel de veroordeelde veelpleger een kans en een kader biedt om bijvoorbeeld via een klinische behandeling een wending aan het bestaan te geven waardoor hij (of soms zij) niet meer in contact komt met Justitie. In het geval van Bram was er tijdens de ISD van alles wel geprobeerd, maar liep de ISD helaas af zonder een mooi resultaat.

Mooi is dat Marjolein Knol haar eigen persoonlijke vragen verwerkt in de podcast en die ook durft te stellen aan de twee hoofdpersonen. Ze heeft een kritische blik op straffen en reclasseren en laat gaandeweg ook haar ontwikkeling zien in haar visie op schuld en boete.

De podcast bestaat uit 6 afleveringen en is te beluisteren via deze website: https://www.nporadio1.nl/podcasts/buiten-de-muren


Verslavingsreclassering Groningen werkt mee aan NPO1 podcast 'Buiten de muren'

Actueel/nieuws

Alcoholmeter checkt 24 uur per dag of drankverbod wel wordt nageleefd

Stiekem drinken is met een alcoholenkelband onmogelijk. Dat zegt Puck de Boer van de reclassering...

Lees verder

Hogeschool Saxion en drie reclasseringsorganisaties verlengen samenwerking

Het lectoraat Modelleren van Maatschappelijke Impact van hogeschool Saxion blijft de komende jaren nauw samenwerken...

Lees verder

Reclassering en vrijwilligersorganisaties ondertekenen convenant

Tijdens een online bijeenkomst op 23 maart is een samenwerkingsconvenant voor vrijwilligersinzet bij de reclassering...

Lees verder
© Copyright 2021 Stichting Verslavingsreclassering GGZ | Privacyverklaring | Realisatie BenedenBoven