Schuldenproblematiek reclasseringscliënten aangepakt

Gepubliceerd: 16-03-2016

Ellen Sinnige, directeur van de SVG: “Dit is heel goed nieuws. Reclasseringswerkers komen iedere dag de gevolgen de schuldenproblematiek bij cliënten tegen. Deze motie vraagt een brede coalitie van ministeries, gemeenten en reclassering om daar een oplossing voor te zoeken.”

De motie komt voort uit het onderzoeksrapport Gevangen in Schuld, dat de SVG vorig jaar presenteerde. Dit rapport laat de grote problemen die de schuldenproblematiek van verslavingsreclasseringcliënten veroorzaakt bij hun re-integratie zien. Meer dan de helft van de cliënten kampt met een schuld van gemiddeld 33.000 euro. Een bedrag dat zij gezien hun lage inkomen vrijwel niet kunnen inlossen.

Geslaagde initiatieven verder brengen

De schulden werken door op alle leefgebieden. Cliënten krijgen lastiger een woning, werk en zelfs persoonlijke relaties staan onder druk. Stuk voor stuk vereisten voor een succesvolle re-integratie. De huidige aanpak van schuldhulpverlening biedt onvoldoende oplossing voor reclasseringscliënten. Sinnige: “We hopen dat de Kamermotie zorgt voor nieuwe aandacht voor deze problematiek. Initiatieven in Den Haag en Utrecht laten zien dat er met voldoende aandacht veel mogelijk is. Die iniatieven willen we graag landelijk verder brengen.”


Schuldenproblematiek reclasseringscliënten aangepakt

Actueel/nieuws

Reclassering: geef mensen die boetes niet betalen geen celstraf, maar een werkstraf

Veroordeelden die hun boete niet kunnen betalen, kunnen beter niet meer naar de gevangenis worden...

Lees verder

Risicotaxatie instrument reclassering wetenschappelijk gevalideerd

De reclassering maakt bij het inschatten van het risico dat daders of verdachten in herhaling...

Lees verder

Plan herstart strafrechtketen: wegwerken corona-achterstanden voor eind 2021

Verschillende organisaties in de strafrechtketen, waaronder de rechtspraak, het Openbaar Ministerie (OM), de politie, de...

Lees verder
© Copyright 2020 Stichting Verslavingsreclassering GGZ | Privacyverklaring | Realisatie BenedenBoven