Reclassering en schuldhulpverlening slaan handen ineen

Gepubliceerd: 26-02-2018

De helft van de justitiabelen kampt met problematische schulden. Het hebben van problematische schulden is een belangrijke risicofactor voor delictgedrag. Daarom is het belangrijk dat de reclassering hierop inzet. In Amsterdam is een project gestart om de samenwerking tussen de reclassering (3RO) en de schuldhulpverlening te verbeteren.

Eind vorig jaar hebben de drie reclasseringsorganisaties (3RO) en de gemeentelijke schuldhulpverleningsinstanties in Amsterdam het project ‘Verbeterde samenwerking tussen schuldhulpverlening en reclassering’ opgezet. Acht reclasseringswerkers en acht schuldhulpverleners bespreken maandelijks casuïstiek om te bekijken waar knelpunten zitten en waar ze elkaar nodig hebben of kunnen versterken. Onderzoekers van de Hogeschool Utrecht doen hierbij actieonderzoek.

'Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat reclasseringswerkers zelf schuldhulpverlening gaan uitvoeren', aldus projectleider Marjolein Maas. 'Het project richt zich vooral op het verbreden van kennis over elkaars werkveld en het verbeteren van de samenwerking. In de eerste bijeenkomsten hebben we bijvoorbeeld gezien dat reclasseringswerkers en schuldhulpverleners vaak niet van elkaar weten dat ze in beeld zijn bij de cliënt. We bekijken met elkaar hoe we ervoor kunnen zorgen dat dit beter gaat.'

Gevangen in schuld

Uit een onderzoek ‘Gevangen in Schuld’ (Hogeschool Utrecht, 2014) blijkt dat er voor reclasseringscliënten nauwelijks passende ondersteuning beschikbaar is bij het oplossen van schulden. Daardoor blijft de schuldenproblematiek langdurig bestaan, wat een negatief effect heeft op de re-integratie. Naar aanleiding van dit rapport nam de Tweede Kamer in 2016 een motie aan. Daarin staat dat het ministerie van Justitie en Veiligheid, de drie reclasseringsorganisaties en gemeenten aan de slag moeten om knelpunten in de schuldhulpverlening aan reclasseringscliënten op te lossen.

Het project ‘Verbeterde samenwerking tussen schuldhulpverlening en reclassering’ loopt tot en met september 2018, en moet een aantal praktische handvatten voor de uitvoeringspraktijk opleveren.


Reclassering en schuldhulpverlening slaan handen ineen

Actueel/nieuws

Carrie Ploeger van de Verslavingsreclassering in podcastserie ‘In de TBS’

Wat speelt zich eigenlijk af binnen de muren van de tbs-klinieken in Nederland? Dat probeert...

Lees verder

Omar: “Nu kon ik eerlijk zijn tegen mezelf en de mensen om mij heen”

De afgelopen maanden heeft Omar* de gedragstraining Leefstijl 24/7 training gevolgd. Hoewel hij in eerste...

Lees verder

Taakstraf met zorg geeft kwetsbare cliënten meer aandacht en kansen

Bij een flink deel van de taakgestraften lukt het niet om tot een succesvolle afronding...

Lees verder
© Copyright 2023 Stichting Verslavingsreclassering GGZ | Privacyverklaring | Realisatie BenedenBoven