Omar: “Nu kon ik eerlijk zijn tegen mezelf en de mensen om mij heen”

Gepubliceerd: 25-05-2023

De afgelopen maanden heeft Omar* de gedragstraining Leefstijl 24/7 training gevolgd. Hoewel hij in eerste instantie behoorlijk sceptisch was, kijkt hij nu terug op een mooi en succesvol traject. “Deze mensen hebben mij echt geholpen.”

Gedragstrainingen zijn gericht op het aanleren van nieuw gedrag en vaardigheden om zo de kans op herhaling van het plegen van strafbare feiten te verkleinen. Een gedragstraining kan onderdeel zijn van het reclasseringstoezicht. De training Leefstijl 24/7 helpt de reclassent om grip te krijgen op problematisch middelengebruik of een gokverslaving.

Een zware crimineel. Zo omschrijft Omar zichzelf, als hij vertelt over wie hij vroeger was. Omar: “Ik deed slechte dingen en ging om met slechte mensen.” Hoewel hij al eerder in aanraking is geweest met Justitie, komt de reclassering pas in beeld nadat hij nog een keer gepakt wordt. Omar: “In eerste instantie dacht ik: ‘Dat zal wel niets worden.’ Iedereen klaagt altijd over de reclassering. Maar ik moest erheen, en uiteindelijk heeft dat goed uitgepakt.”

Niets te verliezen
Naast zijn toezicht moet Omar van de rechter ook de Leefstijltraining 24/7 volgen. “Ik zei tegen mijn toezichthouder dat ik die training echt niet nodig vond. Maar hij vertelde me dat het simpelweg moest en dat ik ook niets te verliezen had. Ik ben naar de intake gegaan en daarna voelde ik me al snel op mijn gemak.” De trainer is positief over Omar. Ze ziet dat hij goed kan praten, zijn gevoelens weet te uiten en open staat voor de gesprekken. Omar: “Ik voelde me echt gehoord en begrepen door de trainer. Dat was zo fijn. De gesprekken gaven mij een enorme boost en motivatie om verder te gaan.”

Tijdens de training staat het op orde krijgen van een gezonde en stabiele leefstijl centraal. Je leert te breken met slechte gewoontes en ongewenst gedrag. Ook goed voor jezelf zorgen, een normaal dag- en nachtritme aanhouden en afspraken nakomen zijn onderdeel van de training. Omar: “Ik leerde er veel van en de motivatie om door te gaan nam met iedere sessie toe. Ik was gewend om altijd te doen alsof het goed met me ging. Nu kon ik eerlijk zijn tegen mezelf en de mensen om me heen.”

Dat Omar de training als positief ervaarde, blijkt wel uit het feit dat hij op eigen initiatief de training langer heeft gevolgd dan nodig. Omar: “Normaal gesproken ben je na een aantal maanden klaar. Maar het hielp mij zo goed, dat ik aan mijn toezichthouder en trainer heb gevraagd of ik nog een aantal maanden door mocht gaan. Dat vonden ze goed. Alles bij elkaar ben ik binnenkort echt klaar.” Dat betekent voor Omar overigens niet dat hij er dan alleen voor staat. “Ik heb aangegeven dat ik graag af en toe gesprekken blijf hebben. Het helpt me om gemotiveerd te blijven.” 

Andere man
Het leven van Omar is volledig omgedraaid. “Vroeger liepen mensen van me weg, als ik ergens binnenkwam. Mensen waren bang voor me. En soms gebeurt dat nog steeds, als ze me zien. Daarom vermijd ik nu bepaalde plekken. Maar ik kan zeggen dat ik echt ben veranderd. Ik hoef niet meer over mijn schouder te kijken, ik kan heerlijk en gerust gaan slapen en ik kan eindelijk eerlijk zijn.” Het enthousiasme en de motivatie van Omar blijken wel uit de opgewekte manier waarop hij vertelt. “Weet je, de man die dit nu vertelt, is echt een andere man dan vroeger. Daarvoor ben ik mijn toezichthouder en trainer ontzettend dankbaar.”

 Klik hier voor meer informatie over de Gedragstrainingen van de reclassering.

*Omar is een gefingeerde naam


Omar: “Nu kon ik eerlijk zijn tegen mezelf en de mensen om mij heen”

Actueel/nieuws

Taakstraf met zorg geeft kwetsbare cliënten meer aandacht en kansen

Bij een flink deel van de taakgestraften lukt het niet om tot een succesvolle afronding...

Lees verder

Anja Dirkzwager benoemd tot bijzonder hoogleraar Reclassering

Anja Dirkzwager is benoemd tot bijzonder hoogleraar Reclassering aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De leerstoel...

Lees verder

Vacatures klachtencommissie Reclassering

De Klachtencommissie Reclassering is een laagdrempelige externe klachtencommissie voor cliënten van Reclassering Nederland, het Leger...

Lees verder
© Copyright 2023 Stichting Verslavingsreclassering GGZ | Privacyverklaring | Realisatie BenedenBoven