Omar: “Nu kon ik eerlijk zijn tegen mezelf en de mensen om mij heen”
De afgelopen maanden heeft Omar* de gedragstraining Leefstijl 24/7 training gevolgd. Hoewel hij in eerste...
Lees verderGepubliceerd: 28-08-2023
Wat speelt zich eigenlijk af binnen de muren van de tbs-klinieken in Nederland? Dat probeert Hans Faber inzichtelijk te maken in de vijfdelige documentaireserie ‘In de TBS’. Het nichtje van Hans, Anne Faber, werd in 2017 om het leven gebracht door iemand die bij een eerdere veroordeling geen tbs kreeg. De vijfdelige serie ‘In de TBS’ is vanaf maandag 28 augustus wekelijks om 22.10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
Gelijktijdig met de documentaireserie verschijnt een gelijknamige podcastserie waarin Hans Faber zich verder verdiept in het tbs-systeem. In deze podcastserie bespreekt hij zijn observaties en dilemma’s met hoofden behandeling van de Van der Hoeven Kliniek, tbs-advocaat Job Knoester, Carrie Ploeger van de Verslavingsreclassering en hoogleraar forensische psychiatrie Michiel van der Wolf.
Veel tbs-patiënten kampen met een verslaving, vaak door onderliggende trauma’s. Carrie licht de rol van de Verslavingsreclassering in de podcast toe en geeft tot slot de politiek mee: “Door het tbs-systeem in Nederland heb je een unieke kans om maatwerk te bieden om iemand succesvol te laten re-integreren in de maatschappij en recidive te voorkomen”.
Rol van de reclassering bij TBS
De reclassering adviseert forensische behandelklinieken en de rechterlijke macht over tbs-trajecten. Bijvoorbeeld over de voorwaarden voor het verlenen van proefverlof of een voorwaardelijke beëindiging van de dwangverpleging. Wat is het recidiverisico? Wat is er nodig om de eventuele risico’s te beperken, maar ook wat zijn de beschermende factoren?
Naast het geven van advies, werkt de reclassering intensief samen met de forensische behandelklinieken bij de uitstroom van tbs'ers. Wij controleren of de cliënt de opgelegde voorwaarden nakomt, stimuleren en motiveren mensen met een tbs om zich aan de voorwaarden te houden. Daarnaast begeleiden we hen bij de opbouw van een leven zonder criminaliteit. Denk aan huisvesting, financiën, contacten, werk en een zinvolle dagbesteding.
De reclassering begeleidt jaarlijks circa 960 tbs'ers bij hun terugkeer in de samenleving. Gemiddeld duurt zo'n toezicht 22 maanden.
Carrie Ploeger zit in aflevering 2 van de Podcastserie, luister de podcast hier:
https://plinkhq.com/i/1703806367/e/1000625885924
De afgelopen maanden heeft Omar* de gedragstraining Leefstijl 24/7 training gevolgd. Hoewel hij in eerste...
Lees verderBij een flink deel van de taakgestraften lukt het niet om tot een succesvolle afronding...
Lees verderAnja Dirkzwager is benoemd tot bijzonder hoogleraar Reclassering aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De leerstoel...
Lees verder