Artikel reclassering over OxRec in Nederlands Juristenblad

Gepubliceerd: 16-07-2020

In het Nederlands Juristenblad verscheen een aantal weken geleden een artikel van juridisch onderzoeker Gijs van Dijck. In het artikel waarschuwde de onderzoeker voor het risico op etnisch profileren bij het gebruik van de OxRec en stelde hij dat de methode onvoldoende betrouwbaar is om te gebruiken. In een publieke reactie liet de reclassering al eerder weten zich niet te herkennen in het onderzoek van Van Dijck.

De reclassering heeft in samenwerking met professor Seena Fazel van de Oxford University (mede ontwikkelaar van de OxRec) een artikel geschreven voor het Nederlands Juristenblad. In het artikel wordt aangegeven dat wij vinden dat Van Dijck in zijn publicatie de reclassering op onjuiste gronden in verband brengt met mogelijk etnisch profileren en ongelijke behandeling. Ook stelt hij het risicotaxatie-instrument OxRec ten onrechte gelijk met niet-transparante instrumenten en ondoorzichtige algoritmes. Dit beeld is vervolgens overgenomen in diverse media en raakt ons dagelijkse werk van de reclassering in de uitvoering van onze maatschappelijke taak. Daarom hebben we in het artikel aangegeven wat onze werkwijze inhoudt. Lees in de bijlage het artikel ‘Professional en risicotaxatie-instrument hand in hand: Hoe de reclassering risico’s inschat’.

Nederlands Juristen Blad - reactie reclassering


Artikel reclassering over OxRec in Nederlands Juristenblad

Actueel/nieuws

Column Saskia Capello: Breder kijken naar straffen

Met veel creativiteit werkten reclasseringsmedewerkers tijdens de coronacrisis door. Saskia Capello, directeur Stichting Verslavingsreclassering (SVG),...

Lees verder

Reclassering: geef mensen die boetes niet betalen geen celstraf, maar een werkstraf

Veroordeelden die hun boete niet kunnen betalen, kunnen beter niet meer naar de gevangenis worden...

Lees verder

Risicotaxatie instrument reclassering wetenschappelijk gevalideerd

De reclassering maakt bij het inschatten van het risico dat daders of verdachten in herhaling...

Lees verder
© Copyright 2020 Stichting Verslavingsreclassering GGZ | Privacyverklaring | Realisatie BenedenBoven